tiistai 16. kesäkuuta 2020

Keltainen leski


Pimu päätti aloittaa kesäkauden keittämällä meille kesäkeittoa. Aloin heti miettimään viinivalintaa enkä koskaan aikaisemmin ole kesäkeiton kanssa viiniä lipitellyt. Kysyin Alkon asiakasneuvonnasta ja sieltä vakuutettiin, että kunnon samppanja on aina paikallaan vaikka arkisen kesäkeiton kera.  Olen varmasti joskus saanut lahjaksi kyseisen pikkupullon samppanjaa. 

Veuve Clicquot Champagne Brut (31,90€ / 0.375 l)

Viinitalo on perustettu v. 1772 Reimsiin. Viini on saaanut nimen "keltainen leski" leskeksi jääneen Mme Ponsardinin ja keltaisen etikettinsä ansiosta. Talo kuuluu osana luksustuotteita myyvään konserniin. Alkoholia viini sisältää 12 %, sokeria 10 g/l ja happoja 6.8 g/l. Viini on valmistettu kaikista kolmesta samppanjarypäleestä: Pinot Noir, Pinot Meunier ja Chardonnay. Alko on luokitellut viinin vivahteikkaaksi ja ryhdikkääksi. Tarkempi luokitus kuuluu: Erittäin kuiva, hapokas, sitruunainen, keltaomenainen, mantelinen, hennon pähkinäinen, mineraalinen, paahteinen. En kyllä löytänyt tuoksusta paahtoleipää mutta viini oli sinänsä aivan tasapainoinen ja elegantti. Yllättäen tämä luksusluokan samppanja sopi maalaismaisen ja rahvaanomaisen kesäkeiton kera. Makuyhdistelmä ylitti yhteiskuntaluokat todella demokraattisella tavalla. 
Kesän ensimmäinen kesäkeittokin oli todella maukasta ja maut periytyvät äitini keittiöön, josta miniä oli ne aikanaan tarkoin taltioinut. Luulisin, että kesäkeittoa kutsutaan ruotsiksi sanalla snålsoppa eli pihin keitto mikä tässä tapauksessa ei ainakaan ruokajuoman perusteella pitänyt paikkaansa.

Leskirouva Ponsardin
Pihin keitto eli Kesäkeitto
   
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Terra calida

Terra calida rosado on Kataloniassa valmistettu rosé, jonka väri on tavallista tummempi.Viini on valmistettu Cabernet Sauvignonin ja Garn...